Οδεύουμε προς το τέλος της νηστείας της Σαρακοστής και ήδη πολλοί είναι εκείνοι που προβληματίζονται για το γεγονός ότι, παρότι ακολουθούν ένα υγιεινό τρόπο διατροφής, εν τούτοις η ζυγαριά είναι αμείλικτη και δείχνει το σωματικό τους βάρος αυξημένο.
Αυτό συμβαίνει, κυρίως, γιατί η νηστεία παρότι αποκλείει πολλές ζωικά τρόφιμα, περιέχει πολλά άλλα που είναι πλούσια σε λίπος και θερμίδες. Για τον λόγο αυτό οι ειδικοί συστήνουν ποικιλία, ισορροπία και μέτρο.
Η κλινική διαιτολόγος κ. Μαρία Πλάδα εξηγεί στην «Ε» ποιο λάθος κάνουν όσοι ακολουθούν τη νηστεία της Σαρακοστής. Όπως αναφέρει «η σαρακοστιανή νηστεία αποτελεί τον πιο υγιεινό τρόπο σίτισης όταν κάποιος την ακολουθήσει σωστά. Πολύ συχνά, όμως, παρατηρείται αύξηση βάρους στα άτομα που την ακολουθούν. Αυτό οφείλεται καθαρά στις λανθασμένες διατροφικές επιλογές που κάνουν. Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο της νηστείας αποκλείονται από τη διατροφή όλα τα ζωικά τρόφιμα, όπως είναι το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το αυγό τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη αποτελεί πολύ σημαντικό συστατικό για τον μεταβολισμό μας και για τον κορεσμό. Έτσι λοιπόν, τη θέση των ζωικών τροφών την καταλαμβάνουν στο διαιτολόγιο οι φυτικές τροφές οι οποίες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και άμυλο όπως είναι η πατάτα, το ψωμί, το ρύζι και τα ζυμαρικά. Αποτέλεσμα αυτής της αντικατάστασης είναι η υπερκατανάλωση των αμυλούχων τροφών, που οδηγεί σε σταδιακή αύξηση βάρους».
Επιπρόσθετα, τονίζει, ένα λάθος που συχνά παρατηρείται κατά την περίοδο της νηστείας είναι η υπερκατανάλωση τροφίμων που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε λίπος. Για παράδειγμα το ταχίνι, ο χαλβάς, η ταραμοσαλάτα, οι ελιές, οι ξηροί καρποί, μπορεί να αποτελούν υγιεινές επιλογές για το καθημερινό διαιτολόγιο, ιδανικό όμως είναι να υπάρχει μέτρο στην κατανάλωση αυτών καθώς έχουν πολλές θερμίδες.
«Καλό είναι να θυμόμαστε πως η «σωστή» νηστεία έχει τις αρχές της ισορροπημένης διατροφής, ισορροπία, ποικιλία και μέτρο. Αυτό σημαίνει ότι καλούμαστε να συμπεριλάβουμε ποικιλία τροφών ώστε να καλύψουμε τις βασικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και κυρίως σε πρωτεΐνη, καθώς ως γνωστόν οι τροφές φυτικής προέλευσης είναι φτωχότερες σε πρωτεΐνη. Η Μεσογειακή διατροφή αποτελεί την καλύτερη επιλογή, καθώς είναι πλούσια σε νηστίσιμα τρόφιμα και με απεριόριστες επιλογές σε φαγητά. Απαραίτητη είναι η κατανάλωση τροφών που παρέχουν τις απαραίτητες πρωτεΐνες, όπως όσπρια, θαλασσινά, ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια) καθώς σημαντικό ρόλο παίζουν και οι συνδυασμοί τροφίμων, όπως το φακόρυζο, το σπανακόρυζο, το ρεβυθόρυζο, φασόλια γίγαντες- πλιγούρι. Τα όσπρια και τα δημητριακά (όπως ρύζι, πλιγούρι) όταν συνυπάρχουν στο ίδιο γεύμα αποτελούν εξαιρετική επιλογή φαγητού με αυξημένη πρωτεϊνική αξία αντίστοιχη του κρέατος. Για τον λόγο αυτό η προτίμησή τους κατά τη νηστεία είναι αναγκαία καθώς εξασφαλίζουν εκτός από θρεπτική πληρότητα και καλό κορεσμό» προσθέτει.
Εν τω μεταξύ, η κ. Πλάδα είναι κατηγορηματική, αναφορικά με τα οφέλη της νηστείας για την υγεία μας, αφού -όπως λέει- μελέτες έχουν δείξει πως η νηστεία βοηθά στην απόκτηση καλύτερης υγείας και σημειώνει «Το μέτρο καλό είναι να υπάρχει πάντα σε ό,τι καταναλώνουμε, καθώς η νηστεία αποτελεί μια καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση και απώλεια βάρους υιοθετώντας έναν ποιο ισορροπημένο τρόπο θρέψης».
Επειδή όμως σε λίγα 24ωρα η νηστεία τελειώνει και οι ημέρες του Πάσχα χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, αφού η μετάβαση θα πρέπει να γίνει ομαλά και με μέτρο.