Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Κλινική Διαιτολόγος Παν/μίου Οξφόρδης [BSc]
Αθλητική Διατροφολόγος Παν/μίου Λονδίνου [MSc]

Μαρία Πλάδα διατροφολόγος Λάρισα

Η νηστεία παχαίνει… αν δεν υπάρχει μέτρο

Οδεύουμε προς το τέλος της νηστείας της Σαρακοστής και ήδη πολλοί είναι εκείνοι που προβληματίζονται για το γεγονός ότι, παρότι ακολουθούν ένα υγιεινό τρόπο διατροφής, εν τούτοις η ζυγαριά είναι αμείλικτη και δείχνει το σωματικό τους βάρος αυξημένο.
Αυτό συμβαίνει, κυρίως, γιατί η νηστεία παρότι αποκλείει πολλές ζωικά τρόφιμα, περιέχει πολλά άλλα που είναι πλούσια σε λίπος και θερμίδες. Για τον λόγο αυτό οι ειδικοί συστήνουν ποικιλία, ισορροπία και μέτρο.

Η κλινική διαιτολόγος κ. Μαρία Πλάδα εξηγεί στην «Ε» ποιο λάθος κάνουν όσοι ακολουθούν τη νηστεία της Σαρακοστής. Όπως αναφέρει «η σαρακοστιανή νηστεία αποτελεί τον πιο υγιεινό τρόπο σίτισης όταν κάποιος την ακολουθήσει σωστά. Πολύ συχνά, όμως, παρατηρείται αύξηση βάρους στα άτομα που την ακολουθούν. Αυτό οφείλεται καθαρά στις λανθασμένες διατροφικές επιλογές που κάνουν. Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο της νηστείας αποκλείονται από τη διατροφή όλα τα ζωικά τρόφιμα, όπως είναι το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το αυγό τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη αποτελεί πολύ σημαντικό συστατικό για τον μεταβολισμό μας και για τον κορεσμό. Έτσι λοιπόν, τη θέση των ζωικών τροφών την καταλαμβάνουν στο διαιτολόγιο οι φυτικές τροφές οι οποίες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και άμυλο όπως είναι η πατάτα, το ψωμί, το ρύζι και τα ζυμαρικά. Αποτέλεσμα αυτής της αντικατάστασης είναι η υπερκατανάλωση των αμυλούχων τροφών, που οδηγεί σε σταδιακή αύξηση βάρους».

Επιπρόσθετα, τονίζει, ένα λάθος που συχνά παρατηρείται κατά την περίοδο της νηστείας είναι η υπερκατανάλωση τροφίμων που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε λίπος. Για παράδειγμα το ταχίνι, ο χαλβάς, η ταραμοσαλάτα, οι ελιές, οι ξηροί καρποί, μπορεί να αποτελούν υγιεινές επιλογές για το καθημερινό διαιτολόγιο, ιδανικό όμως είναι να υπάρχει μέτρο στην κατανάλωση αυτών καθώς έχουν πολλές θερμίδες.

«Καλό είναι να θυμόμαστε πως η «σωστή» νηστεία έχει τις αρχές της ισορροπημένης διατροφής, ισορροπία, ποικιλία και μέτρο. Αυτό σημαίνει ότι καλούμαστε να συμπεριλάβουμε ποικιλία τροφών ώστε να καλύψουμε τις βασικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και κυρίως σε πρωτεΐνη, καθώς ως γνωστόν οι τροφές φυτικής προέλευσης είναι φτωχότερες σε πρωτεΐνη. Η Μεσογειακή διατροφή αποτελεί την καλύτερη επιλογή, καθώς είναι πλούσια σε νηστίσιμα τρόφιμα και με απεριόριστες επιλογές σε φαγητά. Απαραίτητη είναι η κατανάλωση τροφών που παρέχουν τις απαραίτητες πρωτεΐνες, όπως όσπρια, θαλασσινά, ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια) καθώς σημαντικό ρόλο παίζουν και οι συνδυασμοί τροφίμων, όπως το φακόρυζο, το σπανακόρυζο, το ρεβυθόρυζο, φασόλια γίγαντες- πλιγούρι. Τα όσπρια και τα δημητριακά (όπως ρύζι, πλιγούρι) όταν συνυπάρχουν στο ίδιο γεύμα αποτελούν εξαιρετική επιλογή φαγητού με αυξημένη πρωτεϊνική αξία αντίστοιχη του κρέατος. Για τον λόγο αυτό η προτίμησή τους κατά τη νηστεία είναι αναγκαία καθώς εξασφαλίζουν εκτός από θρεπτική πληρότητα και καλό κορεσμό» προσθέτει.

Εν τω μεταξύ, η κ. Πλάδα είναι κατηγορηματική, αναφορικά με τα οφέλη της νηστείας για την υγεία μας, αφού -όπως λέει- μελέτες έχουν δείξει πως η νηστεία βοηθά στην απόκτηση καλύτερης υγείας και σημειώνει «Το μέτρο καλό είναι να υπάρχει πάντα σε ό,τι καταναλώνουμε, καθώς η νηστεία αποτελεί μια καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση και απώλεια βάρους υιοθετώντας έναν ποιο ισορροπημένο τρόπο θρέψης».

Επειδή όμως σε λίγα 24ωρα η νηστεία τελειώνει και οι ημέρες του Πάσχα χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, αφού η μετάβαση θα πρέπει να γίνει ομαλά και με μέτρο.