Η Μαρία Πλάδα είναι Κλινική διαιτολόγος, διατροφολόγος ερευνήτρια, αθλητική διατροφολόγος. Αυτοί είναι μόνο ορισμένοι τίτλοι που θα μπορούσαμε να δώσουμε στη Λαρισαία επιστήμονα η οποία φύσει αεικίνητη και ανήσυχη, δεν περιορίστηκε στις σπουδές της Κλινικής Διαιτολογίας στην Οξφόρδη, αλλά αποφάσισε να εξειδικευτεί με ένα μεταπτυχιακό στο Metropolitan University του Λονδίνου στην «Αθλητική διατροφή».
Σε ότι αφορά το ακαδημαϊκό κομμάτι της δουλειάς της, η Μαρία Πλάδα επί σειρά ετών εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης δίπλα στον ομότιμο καθηγητή κ. Αντώνη Καφάτο (συμμετέχοντας στις ευρωπαϊκές έρευνες HELENA study και DiOGenes study μελετώντας τις διατροφικές συνήθειες των ευρωπαίων εφήβων καθώς και την οικογενειακή παχυσαρκία αντίστοιχα) και στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών δίπλα στην καθηγήτρια κ. Αντωνία Τριχοπούλου, ως υπεύθυνη ερευνήτρια της μελέτης Eurreca project, η οποία αφορά στη θέσπιση επαρκών και ασφαλών προσλήψεων βιταμινών στην Ευρώπη), ενώ συμμετείχε στην έρευνα EPIC (European Prospective Investigation of Cancer) που μελετά δείκτες υγείας σε σχέση με τον καρκίνο.
Παράλληλα, ανήκε για πέντε χρόνια στο διδακτικό προσωπικό του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διδάσκοντας την επιστήμη της διαιτολογίας. Ιδιαίτερο χάρισμά της η διδασκαλία και η μετάδοση γνώσης μέσα από την τεράστια εμπειρία από τα περιστατικά της.
Η Μαρία Πλάδα συνεργάστηκε και επιμελήθηκε τη διατροφή των παικτών της ΠΑΕ ΑΕΛ, ως διατροφολόγος της ομάδας (2011-2013). Μία δυνατή συνεργασία με τον Ευρωπαίο Ουαλό προπονητή Chris Coleman, ο οποίος είχε ζητήσει από την ομάδα εξειδικευμένη Αθλητική Διατροφή και μελέτη της σύστασης σώματος των αθλητών. Η ενασχόληση της κας Πλάδα με την αθλητική διατροφή περιλαμβάνει πολλές συνεργασίες με αθλητικές ομάδες εντός και εκτός νομού.
Στο γραφείο που διατηρεί στο κέντρο της Λάρισας, επί της Βενιζέλου 133, υποδέχεται τους ασθενείς της (παχύσαρκους, άτομα με υπέρταση, αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, διαβητικούς, καρκινοπαθείς και άτομα με χρόνιες παθήσεις καθώς και με κινητικά προβλήματα), αλλά και τους αθλητές, τους οποίους παρακολουθεί με συνεχείς ελέγχους σύστασης σώματος, δηλαδή ελέγχους των επιπέδων λίπους, μυϊκής μάζας και υγρών, ενώ ο κάθε ένας από αυτούς ακολουθεί πλήρως εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής και ενυδάτωσης, ανάλογα με τις ατομικές τους ανάγκες.
Μέσα από την έρευνα της διατροφής αλλά και από την επαφή με τα περιστατικά που παρακολουθεί καθημερινά η κα Πλάδα έκανε τη δυσάρεστη διαπίστωση ότι «οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια έχουμε εγκαταλείψει τη Μεσογειακή Διατροφή», η οποία συμβάλλει τα μέγιστα στη μείωση των χρόνιων ασθενειών.
Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού της γης έχει ανεπαρκή θρέψη από έλλειψη επαρκούς τροφής, με αποτέλεσμα υψηλή περιγεννητική νοσηρότητα και θνησιμότητα. Αντίθετα στις αναπτυγμένες χώρες που αντιπροσωπεύουν μικρότερο ποσοστό του πληθυσμού της γης τα πρώτα αίτια θανάτου σχετίζονται με υπερβολική κατανάλωση τροφής και παχυσαρκία.
Οι αναπτυγμένες χώρες θα πρέπει να επιστρέψουν στην μεσογειακή διατροφή και στον μεσογειακό τρόπο ζωής ώστε να μπορέσουν να ξεφύγουν από την παχυσαρκία και τις χρόνιες παθήσεις που σχετίζονται άμεσα με τη διατροφή».